Bienvenido, Guatemala

 

Vi välkomnar Guatemala på Metros gemensamma onlineplattform. Det är december 2014 och jag har fått förmånen att vara på plats i Guatemala City för att assistera det lokala teamet vid relanseringen.

Metros lokala edition i Guatemala heter Publinews.gt och har länge haft huvudfokus på sin tidning, som distribueras gratis av utdelare runt om i Guatemala City.

Man har haft en rätt eftersatt liten sajt. Men sedan i går är sajten flyttad till den gemensamma Metro-plattformen, och har nu fått samma enhetliga utseende som övriga Metro-sajter, självklart med responsiv design, välfungerande mobilsajt och tillhörande app för iOS och Android.

Det ska bädda för ett fokus på att bygga bra och relevant innehåll. Den lokala redaktionen är entusiastisk inför de nya möjligheterna, och ser fram emot en snabb trafikökning nu när plattformen är stabil.

Jag är med redaktörerna och svarar på frågor, löser problem, bollar idéer och går igenom statistikverktyg, avancerad redigering, hur mobilsajten och sociala kopplingar funkar. Jag drar vår innehållsstrategi, och berättar vad övriga länder gör för att driva trafik.

Guatemala är ett våldsamt land. En morgon när jag kommer till redaktionen sitter en av redaktörerna och gråter vid sin dator: ”En av mina vänner blev mördad i går. Skjuten i huvudet”, snyftar hon. 

Det är bara fem kvarter från hotellet till redaktionen som ligger i Guatemala Citys moderna finanskvarter. Men kollegorna förbjuder mig att promenera och insisterar på att hämta och lämna mig med bil. ”Utlänningar är enkla måltavlor för rånare”, säger de. Jag vill inte tro det. Men gör som de säger.

Innan jag reser hem tar jag en ledig dag, får skjuts till den gamla kolonialstaden Antigua en timme bort. I Antigua är det fullt med turister och lugnt och fridfullt.