E-tidningarnas succéartade ökningar de senaste åren har överraskat många i mediebranschen. Även mig.
Jag har varit journalist sedan 1980-talet, och jobbat med internet sedan 1990-talet.
När online kom blev jag helt såld på alla nya möjligheter. Vad var en stel papperstidning mot uppdateringar dygnet runt, rörlig bild och ljud, länkar, diskussioner, chattar och interaktivitet?
Webben var ju så mycket mer levande och roligare att jobba med som journalist. Och gratis för användarna.
I början på 2010-talet spådde många att papperstidningen snart skulle dö. Senast 2020 sas det, och i vissa fall tidigare.
Men nu är vi där. Och en annan verklighet kom emellan.
Fler och fler medieföretag har infört betalväggar på webben och för en ständig kamp mot hög churn (avhoppsfrekvens).
Samtidigt har antalet användare av e-tidningarna ökat och ökat – nästan av sig själv.
Under de två år jag arbetat på Mittmedia har antalet dagliga besökare i e-tidningarna ökat med mer än 50 procent. Andra mediehus har noterat liknande framgångar.
E-tidningsläsarna är de mest lojala och trogna kunderna, som varje dag ägnar minst en kvart åt att läsa sin e-tidning från början till slut.
E-tidningen blir därför en mycket lönsam produkt för mediehusen. Inga kostnader för tryck och distribution. Låga kostnader för teknisk utveckling och förvaltning. Låga kostnader för att behålla kunderna.
Några av e-tidningens framgångsfaktorer är dessa:
- Bredband och surfplattor har utvecklats, blivit billigare och mer lättanvända
- Tidningens koncept är välkänt, professionellt redigerat och lätt att hitta i
- E-tidningen försenas inte vid problem i tryck och distribution
- Miljövänligt. Inga pappershögar att lämna till insamlingen
- Billigare. Lägre prenumerantpris än för den tryckta tidningen
- Naturligt att betala för en förpackad tidning – ”den har ju alltid kostat pengar”
- Inte lika naturligt att betala för sajt-innehåll – som uppfattas ha lägre kvalitet
I början av 2010-talet – när Apple lanserade Ipad – satsade flera mediehus stora resurser på att bygga ”rörliga tidningar”, en slags hybrider mellan papperstidning och webb, med video, fler bilder, extra material med mera. Konceptet såg modernt och spännande ut. Men det slog aldrig igenom hos användarna. Murdochs jätteprojekt The Daily lades snart ner. Likaså Aftonbladets Ipad-appar.
Nu är det i stället den traditionella replikan som uppskattas mest. Visst har vi ett utvecklat läsläge i Mittmedias e-tidningar, så att du kan klicka på en tidningsartikel och öppna den i ett mer läsvänligt format. Läsläget uppskattas av allt fler. Men de flesta användare föredrar trots allt att zooma in och läsa tidningen i dess traditionella form.
Frågan är vad som händer de närmaste åren? Är e-tidningen räddningen för print?
Eller kommer den återigen att utvecklas till något helt nytt? Där journalistiken och den professionella presentationen är i centrum.
Eller kommer webben att utvecklas mer mot e-tidningens koncept, med – att bygga satsa mer på att bygga editioner? I stället för ostrukturerade flöden kanske en växande grupp kunder önskar kurerat innehåll med en tydlig publicistisk avsändare, någon att lita på i tider av desinformation.
> Här kan du se senaste förstasidan på Mittmedias 28 e-tidningar – från Örebro och Nynäshamn i söder till Östersund och Ö-vik i norr